Néhány mondat a szabadságról / Ott legbelül dal van

Hangvilla, Veszprém
Közönségtalálkozó
Facebook esemény →


NÉHÁNY MONDAT A SZABADSÁGRÓL


Magyar ismeretterjesztő film, 2019, 52'

Dávid Gyula hosszú évtizedek óta az erdélyi irodalmi élet egyik legfontosabb szereplője. Irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító, több rangos elismerés, köztük az Arany János-díj, a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Hazám-díj kitüntettje.
Az MMA-portrék sorozatának alkotói filmjükben a barátokat és a pályatársakat is megszólaltatják, de a legtöbbet Dávid Gyula mesél. Van miről: nemcsak a páratlanul gazdag szakmai munkásságát, de az 56 utáni meghurcoltatását is felidézi, amikor államellenes összeesküvés vádjával hét éven át, 1957 és 1964 között politikai elítéltként tartották fogva.

Rendező: Szalay Péter
Operatőr: Szalay Péter, Nagy Ernő
Zene: Sonoton

Szereplők: Dávid Gyula, Demény Péter, Bordás Attila
Narrátor: Ónodi EszterOTT LEGBELÜL DAL VAN


Magyar dokumentumfilm, 2019, 57'

Az erdélyi Kászon völgyében fekvő öt község sokáig őrizte a székely népművészet különféle formáit, és az elmúlt évszázadban a néprajzi gyűjtők, Kodály Zoltán példáját követve, sűrűn meg is fordultak ezen a vidéken. Utoljára Tánczos Vilmos végzett itt komoly kutatómunkát, akit a Dunatáj Alapítvány forgatócsoportja is elkísért. A 2001 és 2008 között rögzített anyagokból állította össze filmjét Mohi Sándor. Az Ott legbelül dal van az utolsó utáni órákban próbálja megragadni a népzenei hagyományokat, bemutatva azt is, hogyan működik egy székely faluközösség, és milyen szerepük volt egykoron a nemzedékről nemzedékre szálló daloknak.

Rendező-operatőr: Mohi Sándor

Közönségtalálkozó résztvevői

Ott legbelül dal van: Mohi Sándor - rendező-operatőr

Díjak

OTT LEGBELÜL DAL VAN
IV. Ars Sacra Filmfesztivál – Legjobb dokumentumfilm