Akadálymentesség

Az Európa Kulturális Fővárosa Program (továbbiakban: EKF) egyik horizontális célja az akadálymentesség.

Ez számunkra azt jelenti, hogy törekszünk mindent megtenni azért, hogy az EKF keretében megvalósuló programok a lehetőségekhez mérten a legtöbb ember számára látogathatóak legyenek.

Fontos, hogy a fogyatékossággal élő személyek mellett az idősek, babakocsival érkező családok, külföldi vendégek is megtalálják a saját programjaikat az eseményeinken. Mi elsősorban a programok akadálymentesítésén dolgozunk, mely egy hosszú folyamat része.

Ennek első lépéseit a Filmpiknik eseményünkön tesszük meg, az esemény helyszínei és vetítései részben akadálymentesek. Ennek részletei itt olvashatóak:

Honlapunkon elindult a magyar nyelvű akadálymentes segítőprogram.

Az esemény helyszíneinek megközelítéséről, kerekesszékkel történő bejutásról rövid, word formátumban olvasható, letölthető leírást adunk.

Látássérült vendégeink számára külön leírás érhető el a Hangvilla és a Veszprémi Vár megközelítéséről, amennyiben a veszprémi buszpályaudvarról közelítik meg a helyszínt.

Szinte minden film magyar feliratot kapott, néhány film angol nyelvű feliratot is. Magyar filmek esetén ez itthon igen ritka, a hallássérülteket támogató megoldás.

Az ünnepi zárórendezvényen vetített (Akik maradtak c.) film részletes leírását elérhetővé tesszük a honlapunkon, látássérült vendégeink részére. Letöltés

A 'Ragyogók' önkéntes csapat felkészítésében részt vesznek az EKF akadálymentes munkacsoport érdekvédelmi szervezeteinek képviselői, ahol praktikus információk hangzanak el, hogyan tudnak majd a fogyatékossággal élő személyek segítségére lenni az esemény helyszínein.

A helyszíneken az adott lehetőségekhez mérten figyelünk a kerekesszékkel érkezők kényelmes elhelyezésére.

A Veszprémi Várban (Szentháromság tér) zajló vetítésekre támogatott odajutást biztosítunk. A Vöröskereszt Támogató Szolgálat kisbusza szakképzett segítővel áll a mozgásukban korlátozottak és idősek rendelkezésére. A kisbusz 6 normál ülése mellett alkalmas még 1 db kerekesszékes személy szállítására. A program ideje alatt 18h-tól folyamatosan közlekedik a filmvetítés kezdetéig, érkezési sorrendben vehetik igénybe a szolgáltatást a látogatók az Óváros tér bejáratánál.
Ugyanitt 5 db parkolóhely vehető igénybe a mozgásában korlátozott személy részére kiállított érvényes parkolási igazolvánnyal.

Veszprém és a környék domborzati viszonyait figyelembe véve kérjük a kerekesszékkel érkező vendégeinket, amennyiben lehetséges, motoros/elektromos kerekesszéket használjanak az önálló közlekedésre.

Folyamatunkat eseményről-eseményre szeretnénk fejleszteni, építő jellegű visszajelzésekre is számítunk, melyeket a következő címre is várunk: akadalymentesekf@veszprembalaton2023.hu

Letölthető segédletek

Filmpiknik_Balaton Mozi_KÉK megközelítés.docx
Filmpiknik_Balaton Mozi_KÉK megközelítés.pdf
Filmpiknik_Expresszó_KÉK megközelítés.docx
Filmpiknik_Expresszó_KÉK megközelítés.pdf
Filmpiknik_Hangvilla_KÉK megközelítés.docx
Filmpiknik_Hangvilla_KÉK megközelítés.pdf
Filmpiknik_Hangvilla_megközelítése látássérültek számára.docx
Filmpiknik_Szentháromság tér_KÉK megközelítés.docx
Filmpiknik_Szentháromság tér_KÉK megközelítés.pdf
Filmpiknik_Tagore sétány_KÉK megközelítés.docx
Filmpiknik_Tagore sétány_KÉK megközelítés.pdf
Filmpiknik_Veszprémi Vár_megközelítése látássérültek számára.docx